Συζήτηση επί της «Ετήσιας Έκθεσης 2008» του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Συζήτηση επί της «Ετήσιας Έκθεσης 2008» του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Αγαπητά μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ, σας καλωσορίζω και εκφράζω την ιδιαίτερη χαρά μου γιατί βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, στη συζήτηση για την ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για το έτος 2008.

Βεβαίως, είχαμε όλοι μας τη δυνατότητα -εσείς ακόμη περισσότερο- ως προς το εξής: Παλαιότερα στο στρατό το λέγαμε «Εθνική Ηθική Διαπαιδαγώγηση - Ε.Η.Δ.». Τώρα εδώ έγινε κομμουνιστική εθνική διαπαιδαγώγηση! Ήταν μια ευκαιρία που το ΚΚΕ δεν αφήνει βέβαια να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η δεύτερη χρονιά που συντάσσεται η ετήσια έκθεση του ΣΑΕ και αφορά το έτος 2008 με βάση το ν. 3480/2006 που εισηγήθηκε και ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.

Τα προβλήματα, τα οράματα και οι προτάσεις του Απόδημου Ελληνισμού καταγράφονται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην ετήσια έκθεση του Συμβουλίου, δίνοντας μια ακόμη πιο καθαρή και σαφή εικόνα του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει ο Απόδημος Ελληνισμός στο εξωτερικό, αλλά και των ζητημάτων που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και στήριξης από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας.

Φέτος, για πρώτη φορά πραγματοποιείται ένα ακόμη βήμα. Μαζί με την ετήσια έκθεση του 2008 συντάσσεται και η έκθεση: «Δραστηριότητες Μελών Προεδρείου του ΣΑΕ», όπου πραγματοποιείται η καταγραφή του έργου και των δράσεων του ΣΑΕ για το έτος 2008. Πραγματοποιείται, λοιπόν, ένα σημαντικό εγχείρημα για την καλύτερη επικοινωνία των δράσεων του Συμβουλίου, καθώς και για τον απολογισμό του έργου του.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται η υπόδειξη σημαντικών ζητημάτων, ούτως ώστε τα προβλήματα της ομογένειας να γίνουν γνωστά και κατανοητά σε όλες τους τις διαστάσεις.

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού πραγματοποιεί ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα μου επιτρέψετε να το χαρακτηρίσω λειτούργημα. Από το 1995, εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία και τη δράση του, έχει σημειώσει ένα συγκλονιστικά μεγάλο έργο καταγραφής, συντονισμού και επικοινωνίας κάθε μορφής ζητημάτων που μπορούν να αφορούν και να απασχολούν τον απανταχού Έλληνα του εξωτερικού.

Το μεταναστευτικό ρεύμα της χώρας μας ξεκινάει από πάρα πολύ παλιά, από το 18ο αιώνα. Ωστόσο, από τη σύγχρονη ιστορία έως τις μέρες μας, μιλάμε πλέον για Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς στο εξωτερικό.

Εδώ η ευθύνη μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Είναι σαφές σε όλους μας ότι το έργο που έχουμε να υλοποιήσουμε, για να κρατηθούν οι δεσμοί, είναι ακόμη πιο σημαντικό, ενώ τα χαρακτηριστικά διαφοροποιούνται καθώς περνάμε από γενιά σε γενιά.

Σε αρκετές περιπτώσεις μιλάμε πλέον για ομογενείς τρίτης ή ακόμη και τέταρτης γενιάς που ενδέχεται να μην έχουν έλθει ποτέ στην Ελλάδα, που δυσκολεύονται να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα που δεν βιούσαν οι ίδιοι, όπως οι Έλληνες μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς.

Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και της ταυτότητας των ομογενών είναι ευθύνη όλων μας. Διαφοροποιούνται, λοιπόν, οι ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της κάθε γενιάς και πάνω σ' αυτά τα ιδιαίτερα πλέον δεδομένα πρέπει να προσαρμόζεται και η πολιτική της χώρας μας σε άμεση συνεργασία με το ΣΑΕ που αποτελεί τον «αγγελιοφόρο», τον διαμεσολαβητή, τον συνδετικό κρίκο των απανταχού ομογενών με την Ελλάδα.

Ένας ακόμη σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν είναι η γεωγραφική περιοχή διαμονής των Ελλήνων της Διασποράς. Η γεωγραφική απόσταση από τη χώρα μας, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας υποδοχής και διαμονής των Ελλήνων ομογενών διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη σχέση με την πατρίδα Ελλάδα, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις. Γι' αυτό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το έργο, αλλά και τα ζητήματα που υπογραμμίζουν οι εκάστοτε περιφερειακές συνελεύσεις του ΣΑΕ, από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Ωκεανία, την Αφρική, την Άπω Ανατολή.

Ένας ακόμη σημαντικός λόγος για τον οποίο τοποθετούμαι στην Εθνική Αντιπροσωπεία, όπως και τον Ιούνιο του 2008, όταν εξετάζαμε σ' αυτήν εδώ την Αίθουσα την ετήσια έκθεση του ΣΑΕ για το έτος 2007, έτσι και τώρα είναι για να υποστηρίξω την πρόταση του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για την αλλαγή της ονομασίας του σε: «Συμβούλιο Απανταχού Ελληνισμού». Είναι κάτι το οποίο δεν προϋποθέτει ούτε κόστος ούτε τίποτε άλλο σημαντικό, κύριε Υπουργέ και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ εύκολο για την Κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία για να προχωρήσει αυτή η μετονομασία.

Ακόμη θα ήθελα να επισημάνω πάγια προβλήματα που αφορούν τους απανταχού ομογενείς. Προβλήματα, όπως η καλύτερη οργάνωση και στήριξη της ελληνόφωνης παιδείας σε όλα τα σημεία του πλανήτη, όπου υπάρχουν Έλληνες, η συνέχιση της διαβούλευσης που ξεκίνησε για την καθιέρωση της ψήφου των ομογενών, που οφείλουμε όλοι μας ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης να συνεχίσουμε και με βάση τις νέες προτάσεις που κατατίθενται με την ετήσια έκθεση του ΣΑΕ.

Κύριοι της Κυβέρνησης, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, έχετε τη μεγάλη ευθύνη γιατί εξαιτίας σας δεν εγκρίθηκε ο σχετικός νόμος της Νέας Δημοκρατίας λόγω της απαιτούμενης και προβλεπόμενης από το Σύνταγμα αυξημένης πλειοψηφίας. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος ιδού και το πήδημα! Δεσμευτήκατε τότε στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου ότι όταν θα γίνετε κυβέρνηση, θα καταθέσετε τις δικές σας προτάσεις. Περιμένουμε, λοιπόν, τώρα από σας να δούμε κατά πόσο θα προχωρήσετε και θα κάνετε πράξη την ψήφο στους Απόδημους Έλληνες.

Επίσης, η ανάπτυξη οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας των ομογενών και η στήριξη των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων, η στήριξη και η ανάπτυξη των μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας της ομογένειας. Γι' αυτό το λόγο χρόνο με το χρόνο η ετήσια έκθεση του ΣΑΕ θα αποκτά ακόμα πιο μεγάλη σημασία και η ευθύνη της ελληνικής πολιτείας θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Το έργο που υλοποιεί το ΣΑΕ είναι πολυδιάστατο και πολύ σημαντικό για την ελληνική ομογένεια. Τα οράματα και οι στόχοι του ΣΑΕ θα πρέπει να αποτελούν και οράματα της ελληνικής πολιτείας.

Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη ιδιαίτερα ελπιδοφόρο βήμα. Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη συνάντηση συντονιστικών συμβουλίων των Δικτύων Νεολαίας Περιφερειών ΣΑΕ. Μία συνάντηση με μεγάλη βαρύτητα καθώς οι νέοι της ομογένειας είναι το μέλλον και οι συνεχιστές του έργου του ΣΑΕ, είναι το μέλλον της χώρας μας στο εξωτερικό, είναι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα ιδιαίτερα να σταθώ και να τονίσω ότι θεωρώ πως η μεγαλύτερη επιτυχία της σημερινής διοίκησης του ΣΑΕ είναι αυτή ακριβώς. Η επένδυση στη νεολαία, η επένδυση στη νέα γενιά Ελληνόπουλων που με τον τρόπο αυτό δένονται ακόμα περισσότερο και οργανωτικά με τη μητέρα πατρίδα.

Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν, κύριοι του Προεδρείου του ΣΑΕ, για την πολύ μεγάλη σας αυτή επιτυχία να προσελκύσετε, να κινητοποιήσετε, να οργανώσετε τη νεολαία του απανταχού Ελληνισμού στις δομές και τη λειτουργία του ΣΑΕ.

Κλείνοντας -και είμαι μέσα στο χρόνο μου- αγαπητοί συνάδελφοι, θεωρώ ότι τα ζητήματα που αφορούν στον Ελληνισμό της Διασποράς αποτελούν ζητήματα εθνικής σημασίας και στα ζητήματα εθνικής σημασίας δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, δεν χωρούν μικροκομματικές προσεγγίσεις. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πριν από λίγους μήνες έθεσε τη βάση για τη σημερινή συζήτηση, μία συζήτηση εθνικής σημασίας καθώς η ομογένεια υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι ο σημαντικότερος πρεσβευτής της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Από εδώ και πέρα, αποτελεί ευθύνη της Κυβέρνησης της χώρας, της σημερινής Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να δείξει τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στα ζητήματα που αφορούν την ελληνική ομογένεια.

Σας ευχαριστώ πολύ.